Sladidlá pre diabetikov
Sladidlá pre diabetikov je možné rozdeliť na prírodné a umelé /náhradné/.
Umelé /náhradné/ sladidlá
Náhradné sladidlá sú látky, ktoré sa používajú na dodanie sladkej chuti potravinám, alebo ako stolové sladidlá. Nesmú sa používať do potravín určených na výživu dojčiat a malých detí. Najvyššie prípustné množstvo, ktoré je možno použiť na deň, je uvedené na obale sladidla. Potraviny, ktoré obsahujú sladidlá musia dodržiavať najvyššie povolené množstvá uvedené v potravinovom kódexe.
Sladivosť umelých sladidiel je mnohonásobne vyššia ako sladivosť sacharózy, niektoré sú bez energetickej hodnoty /neenergetické, nekalorické/. Takéto sladidlá sú vhodné na úpravu hmotnosti /acesulfám K, aspartám, cyklamáty, sacharín, sukralóza/.
Výrobok označený slovami
- „Bez pridania cukru“ znamená, že do tohto výrobku neboli pridané monosacharidy, disacharidy, alebo akákoľvek iná potraviny so sladiacimi vlastnosťami.
- „So zníženou energetickou hodnotou“ znamená, že tento výrobok má v porovnaní s pôvodným výrobkom alebo v porovnaní s výrobkom obdobného charakteru zníženú energetickú hodnotu najmenej o 30 %.
Zoznam náhradných sladidiel schválených na Slovensku ako „prídavná látka“ v súlade so smernicou 94/35/ES.
- E 950 Acesulfám K – biely kryštalický prášok bez zápachu s intenzívnou sladkou chuťou (približne 200-krát sladší ako sacharóza). Maximálna denná dávka je 15 mg na kg hmotnosti dospelej osoby. Sladidlo je tepelne stabilné, dá sa použiť do pečiva, nealkoholických nápojov, žuvačiek a ďalších výrobkov.
- E 952 Kyselina cyklámová a jej Na a Ca soli – takmer bezfarebný, biely kryštalický prášok sladkokyslej chuti, (približne 40-krát sladší ako sacharóza). Aj napriek tomu, že nové epidemiologické údaje nepreukázali žiadne známky škodlivých účinkov cyklamátu na ľudí, výbor sa rozhodol znížiť ADI tejto látky z 11 na 7 mg/kg telesnej hmotnosti. Dôvodom na to bol nový vedecký dôkaz o tom, že rýchlosť premeny cyklamátu na cyklohexylamín a dicyklohexylamín v tele je vyššia než sa predpokladalo.
- E 952 Cyklamát sodný – biele kryštály alebo biely kryštalický prášok bez zápachu (približne 30-krát sladší ako sacharóza)
- E 952 Cyklamát vápenatý – bezfarebné až biele kryštály alebo kryštalický prášok (približne 30-krát sladší ako sacharóza)
- E 954 Sacharín sodný, sacharín vápenatý, sacharín draselný – biele kryštály alebo biely kryštalický prášok bez zápachu alebo so slabou aromatickou vôňou majúci sladkú chuť i vo veľmi zriedených roztokoch (približne 300-krát až 500-krát sladší ako sacharóza)
- E 955 Sukralóza – biely až sivobiely kryštalický prášok, takmer bez zápachu
- E 957 Taumatín – krémovo sfarbený prášok bez zápachu s intenzívnou sladkou chuťou (približne 2000-krát až 3000-krát sladší ako sacharóza). Nie je tepelne stály, preto ho nemožno použiť na pečenie. Používa sa v jogurtoch, žuvačkách, nápojoch.
- E 959 Neohesperidín DC – takmer biely kryštalický prášok bez zápachu s charakteristickou intenzívnou sladkou chuťou (približne 1000-krát až 1800-krát sladší ako sacharóza). Je tepelne stály, preto sa dá použiť aj do pečiva. Vo väčšom množstve môže vyvolať nevoľnosť a zvracanie. V EU je povolený od roku 1994.
- E 961 Neotam – biely až špinavobiely prášok
- E 968 Erytritol – biele, nehygroskopické, tepelne stabilné kryštáliky bez zápachu, so sladkosťou približne ako 60 % až 80 % sladkosti sacharózy
Sladidlá, ktorých nadmerná konzumácia môže vyvolať laxatívne (hnačkové) účinky
- E 420 Sorbitol – biely hygroskopický prášok, kryštalický prášok, vločky alebo granuly majúce sladkú chuť
- E 420 Sorbitolový sirup – číry, bezfarebný a sladko chutiaci vodný roztok
- E 421 Manitol – sladko chutiaci, biely, kryštalický prášok bez zápachu – obsah cukrov ako glukóza
- E 953 Izomalt – biela, sladko chutiaca, kryštalická, ľahko hygroskopická látka bez zápachu
- E 965 Maltitol – biely kryštalický prášok sladkej chuti
- E 965 Maltitolový sirup – bezfarebná číra viskózna kvapalina alebo biela kryštalická hmota bez zápachu
- E 966 Lactitol – kryštalické prášky alebo bezfarebné roztoky sladkej chuti; kryštalické produkty sú anhydráty, monohydráty a dihydráty
- E 967 Xylitol – biely kryštalický prášok prakticky bez zápachu s veľmi sladkou chuťou
Sladidlá, ktoré obsahujú fenylalanín
- E 951 Aspartám – biely kryštalický prášok bez zápachu s výrazne sladkou chuťou (približne 200-krát sladší ako sacharóza). Nie je tepelne stabilný, preto sa nedá použiť do pečiva. Pri dlhom skladovaní stráca sladivosť. Vedecký výbor pre potraviny /SCF/ sa pôvodne venoval skúmaniu aspartámu v roku 1984 a stanovil výšku ADI na 40 mg/kg telesnej váhy. SCF následne opäť preskúmal aspartám v roku 1988, 1997 a najnovšie v roku 2001, keď výbor založil svoju revíziu bezpečnosti na vyše 500 prácach publikovaných vo vedeckej literatúre od prvého hodnotenia SCF (práce publikované v období od roku 1988 do 2001). Výbor dospel revíziou v roku 2002 k záveru, že po preskúmaní dovtedy dostupných údajov neexistuje dokázateľný dôvod na potrebu revízie výsledku predošlého posúdenia rizika, alebo už stanovenej výšky ADI aspartámu.
- E 962 Soľ aspartámacesulfámu – biely, takmer nezapáchajúci kryštalický prášok
Poznámka: Vedecký výbor pre potraviny (SCF) je v súčasnosti nahradený Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA).
Zdroj:
- Potravinový kódex Slovenskej republiky: 12. Hlava: Prídavné látky v potravinách novely s účinnosťou 1.3.2008 15.4.2010 11.10.2010
Prírodné sladidlá vhodné pre diabetikov
Prírodné sladidlá sú vyrobené z rastlín, ich sladivosť je nižšia ako u umelých sladidiel. Podľa glykemického indexu ich možno rozdeliť na:
- vhodné pre diabetikov – majú nízky glykemický index, obsahujú tiež aj ďalšie organizmu prospešné látky ako inulín /polysacharid, ktorý podporuje imunitné funkcie organizmu, má pozitívny vplyv na zažívanie, zlepšuje citlivosť voči inzulínu, znižuje celkový cholesterol a triglyceridy v krvi a v pečeni, podporuje vstrebávanie vápnika. Bežná denná dávka je do 1g, pre zlepšenie funkcie čriev 3 – 5 g, diabetici s vysokou hodnotou cholesterolu 8 – 20 g, použitie nad 40 g môže spôsobiť hnačku, nafukovanie, pálenie záhy, kŕče/ vlákninu, vitamíny a minerály. Patria sem vhodné sladidlá pre diabetikov:
- stévia /GI 0/
- jakon
- xylitol /GI 7/
- fruktóza – ovocný cukor /GI 22/
- agáve /GI 27 -30/
- trstinová melasa /GI 27/
- topinambur /GI 50/ – (na Slovensku zatiaľ jej pestovanie zakázané)
- nevhodné pre diabetikov na bežné použitie – sú vhodné iba v prípade hypoglykémie alebo pre diabetikov – športovcov – majú vysoký glykemický index a preto rýchlo zvyšujú glykémiu. Patria sem sladidlá:
- glukóza – hroznový cukor /GI 100/
- javorový sirup /GI 100/
- med /GI 90/
- kukuričný sirup /GI 60 – 80/
- repný cukor /GI 68/
- sacharóza /GI 65/
- prírodné slady /GI 50 – 60/
Odkazy:
- https://www.stevia.eu.sk
- https://www.xilovit.sk
- https://www.ceskatelevize.cz – Fruktóza je jed?
- https://www.strava.sk
- https://www.noviny.sk
- https://www.ezopress.sk
Pozor! Na trhu sú rôzne sladidlá nesúce názov prírodného sladidlá a v skutočnosti obsahujú klasický cukor a prírodnú zložku.
Napríklad: Sweet Family Stéviový cukor – zloženie:
- 99,55% klasický cukor – inzulín je nevyhnutný!
- 0,45% extrakt stévie
Zdroj:
Odborné články